Magyar cégek külföldi piacszerzését is segíti a klímafinanszírozás

Klímabarát megoldások

Budapest, 2019. február 19., kedd (MTI) – Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egyedi támogatási lehetőséget biztosít a környezetvédelmi szektorban működő, innovatív magyar vállalkozásoknak; a vissza nem térítendő támogatás célja, hogy csökkentse a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, ösztönözze a magyar gazdaság számára előnyös és a külgazdasági kapcsolatokat erősítő projektek kivitelezését azokban a fejlődő országokban, amelyek szintén aláírták a Párizsi Megállapodást.

A tárca keddi tájékoztatása szerint a 2016-ban elindított, egymilliárd forintos programban eddig összesen 840 millió forinttal támogatott innovatív klímabarát elképzelések között volt fenntartható erdészeti projekt, Afrikában tesztelt innovatív vízmegőrzési technológia, valamint kisvízerőmű tervezése is. Az ázsiai piacon szennyvízhő-hasznosítási megoldások alkalmazását támogatta a minisztérium, több projekt segítette a fenntartható mezőgazdasági termelés bevezetését.
Az ITM nemzetközi klímafinanszírozási pályázata hozzájárul a jelentős anyagi befektetést igénylő innovatív és még ismeretlen technológiák bevezetéséhez, és ezzel a magyar vállalkozások külföldi piacszerzéséhez is. A kiírás eredményeképpen írhatott alá a közelmúltban szerződést a marokkói forgalmazás elindításáról a Water&Soil Kft., a cég a talajnedvesség megtartását fokozó készítmény elterjesztésére kapott kormányzati támogatást. Az egyezség nyomán a mauritániai, szenegáli és más afrikai országok felé való terjeszkedésre is lehetőség nyílik – közölte a tárca.
A fennmaradó 160 millió forintos keretre január 31-ig pályázhattak a magyar vállalkozások, a beérkezett igényeket a szakmai szempontok figyelembe vételével egyenként bírálja el a minisztérium. A további pályázati lehetőségekről a www.klima.kormany.hu/palyazatok oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők – áll a közleményben.

gká \ gkv \ bpt \ gry

MTI 2019. február 19., kedd 15:10

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →