Megalakult a Hálózat a digitalizációért kezdeményezés a versenyképesség növelésére

Digitalizáció

Budapest, 2019. február 19., kedd (MTI) – A Magyarországon működő német, osztrák és svájci gazdasági kamarák összefogásával megalakult a Netzwerk Digital (Hálózat a digitalizációért), a több évre szóló együttműködés a digitalizáció gyakorlati kérdéseivel foglalkozik a gazdaság szereplőinek szemszögéből – mondta Marie-Theres Thiell, az Innogy Hungária Kft. vezérigazgatója kedden Budapesten.

A hálózat első rendezvényének témája a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor digitalizálása volt.
Marie-Theres Thiell hangsúlyozta, a kezdeményezés célja a magyar vállalatok, és ezzel Magyarország versenyképességének növelése a digitalizáció révén.
A DigiTalk, DigiWorkshop, DigiEvent, DigiLearn speciális programokon lehetőséget teremtenek a digitalizáció előnyeinek megismerésére, a szakemberek tapasztalatcseréjére, a digitális képzés és továbbképzés támogatására – tette hozzá.
Az Innogy Hungária Kft. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a digitalizáció egyre inkább érinti a mindennapi életet, az üzleti világot, emiatt óriási változások várhatók a munka világában is.
Farkas Gábor, a PwC Magyarország igazgatója a rendezvényen azt emelte ki, hogy a pénzügyek, az adózás folyamatának egyre nagyobb része automatizálható. A normál pénzügyi folyamatokat automatizáló megoldások könnyen elérhetők a piacon, és már kevés beruházással megvalósíthatók, előnye pedig, hogy munkaerőt szabadít fel, lerövidíti az adminisztrációs folyamatot.
A PwC Magyarország igazgatója jelezte, hogy felmérésük szerint a világ a digitális érettségi szint alapján tagolt, Európa pedig lemaradt a világ többi részétől, elsősorban Ázsiától.
Az ázsiai cégek 20 százaléka “digitális bajnok”, azaz tömegesen alkalmazza a digitalizációt. Az USA-ban ez a mutató 11 százalék, Európában mindössze 5 százalék – tette hozzá.
Farkas Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a cégek próbálnak haladni a digitális kihívásokkal, a magyar adóhatóság azonban lényegesen gyorsabb náluk. A tervek szerint a magyar adóhatóság 2021-re minden adóbevallásra kiterjeszti a digitalizációt, ehhez pedig több adatot kell majd szolgáltatniuk a cégeknek online – mondta Farkas Gábor.
Orovica Szilárd, a Kuka Hungária Kft. ügyvezetője szerint már kisebb befektetésekkel is lehet javítani a kkv-k robotizációján, ezáltal a hatékonyságon, amely hozzásegi őket a növekedéshez.
A Kuka Hungária Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a cégekre nehezedő költségnyomás miatt is robotizálniuk kell. A robotok alkalmazása mellett magasabb szinten lehet megtartani a munkaerőt, a robotizációba történő befektetés megtérülése pedig nagyon kedvező a munkaerőhiány és a munkaerő drágulása miatt. A kapacitásbővítő beruházásoknál is szükséges a robotizációban gondolkodni a versenyképes termelés miatt – tette hozzá az ügyvezető.

gpe \ guz \ gry

MTI 2019. február 19., kedd 20:49

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →